'HOMEMADE' STOK IKAN BILIS UNTUK BAYI 6 BULAN KEATAS ! JOM CUBA..
Aku banyak juga baca entry lain cara penyediaan stok ikan bilis ni. Nampak macam senang, so aku pun cubalah. Memang sedap weyh 😉😝 takot pulak tak abis kat anak, mak pulak yang makan.
STOK IKAN BILIS UTK BAYI 6 BULAN KEATAS
Sangai Ikan Bilis tanpa minyak |
Blend sampai hancur |
Tos & simpan dlm bekas kedap udara |
- Basuh bersih & rendamkan ikan bilis dengan air biasa supaya hilang rasa masin garam. Lepas tu tapis air & letak tepi.
- Panaskan api, sangai ikan bilis dalam pan dengan api yang sederhana. Sangai/goreng ikan bilis
TANPA MINYAKsampai garing atau rangup. Jangan sampai hangit pulak. - Sejukkan & blend sampai hancur.
- Guna penapis untuk pastikan serbuk bilis betul-betul hancur & halus. Penggunaan serbuk bilis tak perlu banyak dalam hidangan. Cukup sekadar 1 sudu kecil atau bergantung dengan saiz hidangan anak kecil.
Mudah kan?? Cubalah.. Boleh save & share untuk masa depan 😊
MuchLope
-Anggun-
Comments
Post a Comment